مراحل اجرای کامل سیستم ارت استاندارد در یک ساختمان و یا یک سوله صنعتی به ترتیب عبارتند از:
تست مقاومت ویژه خاک، اجرای چاه ارت الکتریکال، اجرای چاه ارت سیستم صاعقه گیر، تست چاه ارت،اجرای چاه ارت سیستم ابزاردقیق، اجرای همبندی ارت فوندانسون و ستونها بر طبق دستورالعمل نظام مهندسی، اجرای صاعقه گیر، نصب هادی های نزولی و اتصال آن به چاه ارت صاعقه گیر، اجرای حفاظت ثانویه، اجرای همبندی کل تجهیزات لازم بر طبق چارت استاندارد، تعیین نوع سیستم ارت که معمولاً Tnc-s بوده و در نهایت اخذ گواهی وزارت کار میباشد. لازم به ذکر است برای سوله های صنعتی باید برای سیستم ابزار دقیق نیز چاه ارت در نظر گرفت و حداقل فاصله بین چاه ارت الکتریکال و چاه ارت صاعقه گیر و چاه ارت ابزاردقیق 20 متر میباشد.
مراحل کلی اجرای چاه ارت در اجرای کامل سیستم ارت استاندارد:
اجرای چاه ارت زیر 0.5 اهم
اندازه گیری مقاومت ویژه خاک (اولین گام در اجرای کامل سیستم ارت استاندارد)
اولین مرحله برای اجرای چاه ارت اندازه گیری مقاومت ویژه خاک چاه ارت با استفاده از دستگاه مخصوص به صورت تست چهارنقطه ای می باشد. در این مرحله مقاومت ویژه خاک در عمق های مختلف زمین با دستگاه مربوطه انجام میشود و سپس بعد از تحلیل داده های اولیه بهترین نوع سیستم ارتینگ تعیین میگردد.
تعیین بهترین نقطه برای حفر چاه ارت
دومین مرحله برای اجرای چاه ارت، پیدا کردن محلی در پايينترين سطح را داشته و احتمال دسترسي به رطوبت زیاد در عمق كمتري وجود داشته باشد و يا در نقاطي كه بيشتر در معرض رطوبت و آب قرار دارند مانند زمينهاي چمن، باغچهها و فضاهاي سبز حفر نمود.
تعیین عمق چاه ارت
سومین مرحله برای اجرای چاه ارت تعیین مقدار عمق چاه ارت میباشد. توجه به مقاومت مخصوص زمين، عمق چاه ارت از حداقل 4 متر تا 15متر و قطرآن حدودا 70 سانتيمتر مي تواند باشد. در زمين هايي كه با توجه به نوع خاك داراي مقاومت مخصوص كمتري هستند مانند خاكهاي كشاورزي و رسي عمق مورد نياز براي حفاري كمتر بوده و در زمينهاي شني و سنگلاخي كه داراي مقاومت مخصوص بالاتري هستند نياز به اجرای چاه ارت با عمق بيشتر مي باشد. بعد از اندازه گیری مقاومت مخصوص خاک با دستگاه سنجش مقاومت ویژه خاک مقدار مقاومت مخصوص در عمق های مختلف زمین مشخص میشود، در صورتی که در عمقهای پایینتر مقاومت ویژه خاک تغییر مخصوصی نکند، اجرای چاه ارت با عمق بیشتر به صرفه نخواهد بود. البته جدول مقاومت ویژه خاک در خاکهای مختلف در جدول زیر آورده شده است.
مصالح مورد نیاز برای اجرای چاه ارت
چهارمین مرحله برای اجرای چاه ارت تعیین و تهیه متریال مصرفی چاه ارت میباشد متریال لازم برای اجرای چاه ارت به شرح ذیل میباشد.
صفحه مسی با ابعاد استاندارد با خلوص بالا
سیم مسی نمره 50 جهت اتصال صفحه به سیم
بست سیم به صفحه جهت جلوکیری از فشار به جوش کدولد
جوش کدولدسیم به صفحه
مواد کاهنده چاه ارت ترکیبی از بنتونیت و …
خاک رس جهت زیرسازی مناسب برای (اجرای چاه ارت)
لوله پلیکا نمره 6 با سوراخکاری مناسب جهت مرطوب نگه داشتن چاه ارت
کابلشوی 50 جهت اتصال سیم چاه ارت به باکس ارت
باکس ارت جهت قرار گرفتن در بالای چاه ارت در زمین های بتنی و …
حوضچه بتنی جهت قرار گرفتن بالای چاه ارت دز زمینهای خاکی ريا، باغچه ها و …..
نحوه اجرای چاه ارت
برای اجرای چاه ارت ابتدا باید زیرسازی مناسب انجام شود. سپس حدود 20 سانتیمتر مواد کاهنده اهم چاه ارت در چاه ریخته شود سپس صفحه مسی در چاه ارت قرار داده شود و تا حدود 20 سانتیمتر بالای صفحه مسی مواد کاهنده قرار گیرد. بعد از آن لوله احیاء روی صفحه قرار گیرد و سپس الباقی چاه با روش مناسب پر شود.
فیلم اجرای چاه ارت
نحوه اجرای چاه ارت سطحی
برای اجرای چاه ارت سطحی باید دقت شود که عمق چاه ارت و محل نصب صفحه مسی پایین تر از سطح یخ زدگی باشد همچنین با توجه به عمق کم چاه ارت نیازی به لوله احیاء نیست. البته باید به این نکته مهم نیز توجه کرد که در صورتی که سطح آب بالا و پایین میشود و یا در معرض جریان عبوری آب قرار دارد زیرسازی مناسب انجام شود تا مانع از، از بین رفتن مواد کاهنده و در نتیجه افزایش مقاومت چاه ارت نشود. لازم به ذکر است با توجه به عمق کم چاه ارت می توان بجای صفحه مسی از یک یا چند عدد میل ارت تماس مس (برای اجرای چاه ارت با عمر طولانی) و یا میل ارت روکش مس برای اجرای چاه ارت با طول عمر میان مدت، همچنین از لوله گالوانیزه و…. استفاده نمود.
نحوه اجرای چاه ارت عمقی
نکات مهم اجرای چاه ارت در قسمت مراحل کلی اجرای چاه ارت ذکر گردید و فقط نکته مهمی که در این قسمت گفته میشود، این است که با توجه به اینکه هزینه حفر چاه ارت با عمق زیاد در زمان کنونی هزینه زیادی دارد باید دقت شود که تا جایی از عمق زمین حفاری شود که مقاومت مخصوص خاک در مینیمم باشد برای حصول این موضوع باید از شرکتهایی که مقاومت ویژه خاک را اندازه گیری میکنند کمک گرفت.
نکات مهم اجرای چاه ارت در شرایط کوهستانی
در شرایط کوهستانی جهت اجرای چاه ارت بدلیل سنگی بودن از تعداد چاه ارت زیادتر و با عمق کمتر استفاده میشود.روش دیگر در اجرای چاه ارت برای شرایط کوهستانی روش ماتریسی است در این روش بجای صفحه مسی یا میل ارت از تسمه مسی ماتریس در کف چاه یا کانال استفاده میشود. بدلیل حفاری سخت در عمق بجای پیشروی در عمق از پیشروی در سطح استفاده میشود.
نکات مهم اجرای چاه ارت در مکان های مرطوب
در صورتی که مقاومت ویژه خاک پایین باشد بهتر است بجای استفاده از صفحه مسی در اجرای چاه ارت از میل ارت استفاده شود.
در صورتی که با استفاده از یک میل ارت مقاومت مطلوب حاصل نگردد از چند میل ارت استفاده شود.
با توجه به رطوبت بالا به هیچ عنوان در زمان اجرای چاه ارت از اتصالات غیر جوشی در داخل زمین استفاده نشود.
بر روی اتصالات غیر جوشی از گریس مخصوص استفاده شود.
در صورت امکان در زمان اجرای چاه ارت از تجهیزات مس با روکش قلع استفاده شود.
لزوم تست چاه ارت توسط شرکت معتبر در(اجرای کامل سیستم ارت استاندارد)
بعد از اجرای چاه ارت مهمترین مسئله تست چاه ارت میباشد. لازم به ذکر است تست چاه ارت نیاز به تخصص بالا یی دارد و صرفاً کسی که فقط یک دستگاه ارت تستر دارد نمیتواند همه جوانب تست چاه ارت را بررسی نماید. بطور مثال برای تست چاه ارت باید حتماً چاه ارت از سیستم ارت جدا باشد برای تست چاه ارت تکی از دستگاه تست ارت کلمپی استفاده نشود، در فاصله بین چاه ارت و اولین سوند ارت تستر هیچگونه هادی الکتریکی وجود نداشته باشد، سوندهای دستگاه تست چاه ارت باید در یک خط مستقیم و در فاصله های مساوی نصب گردد، در مراکزی که چاه ارت زیادی دارند و همبندی ارت نیز انجام شده جهت تست دقیقتر باید اولین سوند تست چاه ارت در فاصله چند برابری نسبت به مراکزی که فقط یک حلقه چاه ارت دارد قرار بگیرد زمان اجرای چاه ارت بررسی شود و . …….
مراحل اجرای کامل سیستم ارت استاندارد چیست ؟
مراحل اجرای سیستم ارت کامل به ترتیب شامل تست مقاومت ویژه خاک، اجرای چاه ارت الکتریکال، اجرای چاه ارت سیستم صاعقه گیر، تست چاه ارت،اجرای چاه ارت سیستم ابزاردقیق، اجرای همبندی ارت فوندانسون و ستونها بر طبق دستورالعمل نظام مهندسی، اجرای صاعقه گیر، نصب هادی های نزولی و اتصال آن به چاه ارت صاعقه گیر، اجرای حفاظت ثانویه،میباشدفاصله بین چاه ارت صاعقه گیر و سایر جاه های ارت چقدر است؟ جهت عدم قرار گرفتن چاه ارت در حوزه چاه دیگر باید حداقل به اندازه عمق چاه ارت فاصله گرفت ولی فاصله چاه ارت صاعقه گیر باید 20 متر باشدآیا صاعقه گیر نیاز به چاه ارت مستقل دارد؟آیا در مکان هایی که صاعقه گیر نصب می شود هادی نزولی صاعقه گیر باید به چاه ارت صاعقه گیر نصب شود و با لحاظ کردن تمامی شرایط به سیستم ارت آن مرکز نیز وصل شودسیستم ارت
چقدر این پست مفید بود؟
روی یک ستاره کلیک کنید تا به آن امتیاز دهید!
میانگین امتیاز 5 / 5. تعداد امتیاز: 5
تا الان رای ثبت نشده است! اولین نفری باشید که به این پست امتیاز می دهید.
ثبت نظر