چاه ارت- انواع چاه ارت مبانی و استاداردها شرکت صاعقه الکتریک طاها
شرکت صاعقه الکتریک طاها مجری تخصصی چاه ارت , صاعقه گیر , حفاظت ثانویه , همبندی و تست چاه ارت با گواهی وزارت کار و فروش تجهیزات ارت
چاه ارت چیست؟
چاه ارت چاهی است که از عمق 3 تا 15 متر حفر می شود و عمق متغیر آن به دلیل مقدار مقاومت ویژه و رطوبت نسبی خاک در لایه های عمقی مختلف زمین می باشد برای اجرای چاه ارت از صفحه مسی ( با ابعاد استاندارد و از جنس مس با خلوص بالای 98 درصد استفاده شود ) و سیم مسی (با سایز استاندارد و از برند معتبر ) و لوله احیاء ( جهت کاهش مقاومت چاه ارت در طول زمان) و مواد کاهنده اهم زمین ( با پایه کربن و …) و باکس ارت ( جهت خروجی ارت به دستگاه های الکتریکی و نیز تست مقاومت چاه ارت ) استفاده میشود.
انواع چاه ارت
چاه ارت حفاظتی
چاه ارت الکتریکی
چاه ارت صاعقه گیر
چاه ارت ابزار دقیق
نحوه طراحی چاه ارت
کاربرد چاه ارت
جهت جلوگیری از برق گرفتگی و محافظت از جان افراد ( چاه ارت حفاظتی) و جهت پایداری ولتاژ و جلوگیری از تغییر نقطه نول ترانس و افزایش ولتاژ نول و قطع سریع فیوزها در مدارات الکتریکی ( ارت الکتریکی) و جهت جلوگیری از امواج ناخواسته و نویز در تجهیزات حساس و صنعت ابزاردقیق ( clean earth ) و جهت دفع جریان بسیاز زیاد و مخرب صاعقه و ولتاژهای ناخواسته (Lithning protection system) و جهت همپتانسیل سازی و جلوگیری از ولتاژ خطرناک گام ( Equipotential bonding) و جلوگیری از آتش سوزی های ناشی از خرابی عایق کابلها و …….. از چاه ارت استفاده می شود.
چاه ارت حفاظتی
هدف از اجرای این ارت، ایمنی افراد و دستگاههای الکتریکی است. بارها پیش آمده در آشپزخانه به بدنه یخچال دست زده اید و دچار برق گرفتگی خفیف شده اید. دلیل این مسئله نشتی جریان الکتریکی، و خاصیت میدان مغناطیسی یخچال است. در این حالت بدنه یخچال باردار شده و زمانی که شما به بدنه یخچال برخورد دارید این جریان نشتی از محل تماس بدن شما وارد می شود و از پای شما به زمین وارد می گردد. در این فرایند فرد دچار برق گرفتگی خفیف می شود.( اختلال در ایمنی فرد) و همین نشتی ، خاصیت عایقی دستگاه را نیز در طولانی مدت دچار عیب و نقص میکند و باعث خرابی دستگاه می گردد. ( اختلال در ایمنی دستگاه)
چاه ارت الکتریکی
بدلیل دور شدن چاه ارت ترانسفورماتور اصلی برق در پستهای برق شرکت توزیع برق باعث برقدار شدن سیم نول در مصرف کننده ها میشود البته این موضوع صحنه های وحشتناک دیگری نیز می آفریند و آن موقعی است که یکی از فازهای ترانس به زمین برخورد نماید و نول فاقد چاه ارت باشد در این زمان نول ترانس و دو فاز باقی مانده دارای ولتاژی معادل 400 ولت شده که باعث سوختن تمامی مصرف کننده های 220 ولتی خواهد شد
چاه ارت صاعقه گیر
ما اهمیت نصب یک سیستم حفاظت صاعقه مناسب برای برج های ارتباطی و تجهیزات آنها را درک می کنیم. سالهاست که محصولات ما ، یعنی پایانه های هوا ، هادی های رو به پایین و سیستم های زمین گیر بدون تعمیر و نگهداری ، برای مقابله با این پدیده طبیعی و محافظت از آنها در برابر پیچ و مهره های پرانرژی استفاده می شود.
هدف از نصب دکل صاعقه گیر حفاظت از سیستمها و افراد در برابر صاعقه و ایجاد مسیری مطمئن جهت انتقال جریان عظیم صاعقه به چاه ارت می باشد، در این سیستمها رادهای هوائی وظیفه جذب صاعقه و هادیهای نزولی وظیفه انتقال جریان را به چاه ارت را به عهده دارند نقش چاه ارت برای برج های مخابرات در سایت برای محافظت از تاسیسات و تجهیزات با ارائه یک مسیر کم امپدانس برای جریان های خطا. برای محدود کردن گام و ولتاژ لمسی به مردم امنیت داده می شود.
نحوه طراحی چاه ارت
1- اندازه گیری مقاومت ویژه خاک چاه ارت
اندازه گیری مقاومت ویژه خاک چاه ارت با استفاده از دستگاه مخصوص به صورت تست چهارنقطه ای انجام میشود
2- تعیین بهترین نقطه برای حفر چاه ارت
چاه ارت را بايد در جاهايي كه پايينترين سطح را داشته و احتمال دسترسي به رطوبت حتيالامكان در عمق كمتري وجود داشته باشد و يا در نقاطي كه بيشتر در معرض رطوبت و آب قرار دارند مانند زمينهاي چمن ، باغچهها و فضاهاي سبز حفر نمود.
3- تعیین عمق چاه ارت
با توجه به مقاومت مخصوص زمين ، عمق چاه ارت از حداقل 4 متر تا 15متر و قطرآن حدودا 70 سانتيمتر مي تواند باشد. در زمين هايي كه با توجه به نوع خاك داراي مقاومت مخصوص كمتري هستند مانند خاكهاي كشاورزي و رسي عمق مورد نياز براي حفاري كمتر بوده و در زمينهاي شني و سنگلاخي كه داراي مقاومت مخصوص بالاتري هستند نياز به حفر چاه ارت با عمق بيشتر مي باشد. بعد از اندازه گیری مقاومت مخصوص خاک با دستگاه سنجش مقاومت ویژه خاک مقدار مقاومت مخصوص در عمق های مختلف زمین مشخص میشود، در صورتی که در عمقهای پایینتر مقاومت ویژه خاک تغییر مخصوصی نکند حفر چاه ارت با عمق بیشتر به صرفه نخواهد بود البته جدول مقاومت ویزه خاک در خاکهای مختلف در جدول زیر آورده شده است
4- مصالح مورد نیار چاه ارت
– صفحه مسی با ابعاد 3*66*66 چاه ارت (از با خلوص بالای 98 درصد)
– سیم مسی نمره 50 چاه ارت (با کیفیت بالا جهت اتصال صفحه به سیم چاه ارت)
– بست سیم به صفحه چاه ارت (جهت جلوکیری از فشار به جوش کدولد)
Leave A Comment